با اين كه ثبت اثر چه در بُعد ملي و چه به لحاظ جهاني، واجد ارزش‌هاي مادي و تعاملات فرهنگي است اما ايران با داشتن 12 اثر جهاني در شهرهاي مختلف هنوز نتوانسته از اين امكان بهره‌اي ببرد به طوري كه تخت جمشيد با جذب بيشترين توريست نيز هيچ گونه اشتغال‌زايي و رفاه حداقلي را براي ساكنان منطقه و روستاهاي اطراف آن به‌وجود نياورده است.

بخشي از سازه هاي آبي شوشتر
خبرگزاري ميراث فرهنگي ـ گروه ميراث فرهنگي ـ پارسه و پاسارگاد درشيراز، ارگ بم در كرمان، گنبدسلطانيه زنجان، سازه‌هاي آبي شوشتر و چغازنبيل خوزستان و... درحالي به ثبت جهاني رسيده‌اند كه هنوز نتوانسته‌اند حداقل امكانات رفاهي را براي ساكنان مناطق ثبتي ايجاد كنند. طبق گفته دوستداران و فعالان ميراث فرهنگي، عدم معرفي و شناسايي جايگاه ثبت، همچنين نبود رابطه مستقيم و دوسويه ميان گردشگري و ميراث فرهنگي باعث شده ثبت ميراث ارزشمند جهاني تاثيري درزندگي روزمره مردم نداشته باشد.
 
به گزارش CHN؛ با اين كه تعدادي از آثار جهاني چون نقش جهان، گنبدسلطانيه، بازار تبريزو... با زندگي روزمره مردم گره خورده‌اند و برخي ديگر چون چغازنبيل، پارسه وپاسارگاد از جريان زندگي عادي مردم دورافتاده‌اند اما هيچ يك از آنها دروضع معيشتي و درآمدزايي عامه مردم منطقه تاثير چشمگيري نداشته است.
 
شاهين سپنتا يكي از فعالان و دوستداران ميراث فرهنگي اصفهان با اعتقاد براين كه در كشور ما جايگاه ثبت هنوز به درستي شناخته نشده گفت: دركشور ما جايگاه ثبت چه به لحاظ ملي و چه به لحاظ جهاني هنوز شناخته شده نيست و به همين دليل است كه مردم جايگاه واقعي آن را درك نكرده و تاثير نگرفته‌اند. از يك سو بحث ثبت ملي و مشكلات مالكان خصوصي و ازسوي  ديگربحث ثبت جهاني كه بسياري از نهادهاي شهري اين ثبت را مزاحم پروژه‌هاي شهري مي‌دانند.  
 
وي افزود: ازآنجايي كه ثبت و حفظ آثار جهاني در افزايش تعداد گردشگران سهم عمده‌اي دارد و مردم دنيا براي آثار ثبت جهاني ارزش ويژه‌اي قائل‌اند به طوري که سازمان‌هاي بين‌المللي نيز خود را مكلف به حفظ آن مي‌كنند و بيش از آن كه به منافع كوتاه مدت آن بيانديشند براي منافع بلندمدت برنامه ريزي مي كنند تا با حفظ اثر، مردم منطقه را ذي‌نفع از اثرجهاني كنند.
 
وي با بيان اين كه نقش جهان اثري جهاني است كه با زندگي مردم تنيده اما با اين وجود جز كسبه ساير مردم منطقه درواقع نفعي نمي‌برند. درتخت جمشيد و پاسارگاد وضعيت به همين منوال است و مردم منطقه و روستاهاي حوالي تخت جمشيد همچنان محروم هستند چراكه هيچ برنامه مدوني براي آنها انديشيده نشده و گردشگري در زندگي آنها رسوخ نكرده است. اين درحالي است كه ثبت يك اثر مي‌تواند به گردشگري و ديگر بناهاي ثبتي رونق دهد.
 
هم اكنون اقداماتي كه درقالب برنامه‌ريزي صورت مي‌گيرد به حدي ضعيف است كه نمي‌شود اسم برنامه برآن گذاشت. هنوز مردم منطقه درگير گردشگري نشده‌اند و دخالتي در اين صنعت ندارند. به طوري كه صرف نظر از گردشگري روستايي ساير نقاط با اين كه درجوار آثار ثبتي ارزشمندي هستند زندگي محرومي دارند.
 
درحال حاضر موضوع ثبت، بين مردم جنبه تهديد پيدا كرده است نه فرصت. بسياري از اهالي منطقه ثبت يك اثر را خصوصا به لحاظ ملي ايجاد زحمت براي خود مي‌دانند كه اين امر درواقع آفتي است كه به دليل عدم معرفي و شناسايي و تعامل آن با قشر كثيري از جامعه به جان آثار ثبتي افتاده است.
 
 تفکر زودبازده، فرصت‌هاي ميراث جهاني را تبديل به تهديد مي‌کند
 
مهران معظمي يكي از فعالان ميراث فرهنگي وتورگردان كرماني در ادامه حمايت دولتي را درحفظ سايت‌هاي تاريخي و بازده درازمدت آن موثر دانست و گفت: يك اثر چه به صورت ملي و چه به لحاظ بين المللي نيازمند حمايت دولتي است به طوري كه تا تبليغات لازم و كافي از سايت هاي تاريخي صورت نگيرد هيچ نفع بلند مدتي را درپي نخواهد داشت. 
 
وي معتقد است: درارگ بم اگر تبليغات مناسبي انجام مي‌شد قطعا درآمدهاي ناشي از جاذبه‌هاي توريستي افزايش پيدا مي كرد. به طوري كه با تبديل محل سكونت به جاذبه‌هاي گردشگري گوشه‌اي از اقتصاد شهر را به گردش مي‌افتاد. و اين اتفاق علاوه بر بُعد مالي تعامل فرهنگي نيز ايجاد مي‌كرد.
 
معظمي افزود: ثبت آثار چه به لحاظ ملي و چه به لحاظ معنوي نشان‌دهنده اهميت و پايداري دولت است. اين درحالي است كه در اين رابطه بايد به حذف تفكر زودبازده بپردازيم و با سرمايه‌گذاري و دخالت بخش خصوصي و مشاركت مردمي رابطه دوسويه آثار فرهنگي وجذب توريست را پررنگ‌تر از پيش كنيم  مرجع خبر سایت chn